Radio Pātā DJango



1. Palalate 4:18
2. Ederlezi 4:14
3. Haidi (DJango free-mix) 5:18 
4. TarabanUman Zen Forest RMX (sound installation teaser) 4:52


Cântă: Suhana și Kalman
Fluieră: Lexus
Bătută: Skilly
Pian: Eszter Kónya 
Portrete de Zsolt.ro

Creat de DJango Dilo aka Zsolt Sütő





Radio Pātā DJango* este un proiect audio care pune în valoare, prin mixaje sonore contemporane, tradiția și talentul muzical al romilor.

Cine sunt romii de la Pata-Rât, dincolo de tipuri și stereotipuri? Care e VOCEA lor adevărată? Cât de conectați sunt ei la rădăcinile lor? Sau cât de pregătiți sunt ei să se re-conecteze la rădăcinile lor? Despre ce și cum cântă ei dincolo de problemele de zi de zi de locuire, muncă, bani și tot ce înseamnă o viață extrem de grea? Ce emană din adâncul inimii romilor dincolo de cuvinte și de lupta crudă pentru supraviețuire? Și cât de pregătiți suntem noi, ne-romii din Cluj să ascultăm cu atenție acest cântec al lor?

Ce poți face când nu mai ai unde locui? Ce faci când dintr-o dată ajungi foarte aproape de a deveni o persoană fără adăpost? Oare cum e să trăiești pe stradă sau la rampa de gunoi? Sau să fii evacuat? Ce faci când te trezești că nu mai ai nici un drum în fața ta și te cuprinde disperarea?

Ei, cânți. Ca să-ți revii. Mai bine zis, unii cântă. E terapie (azi deja considerată alternativă) self-help, practicată de toate națiile și grupurile de oameni de pretutindeni, de milenii. Așa s-au născut “capodoperele” muzicii populare, dintr-o nevoie interioară.

Dincolo de ideile și concepțiile noastre, puține lucruri ne pot uni mai puternic și organic ca muzica bună sau cântecul. La fel, puține lucruri ne conectează mai adânc la rădăcinile noastre și la inima noastră ca muzica tradițională autentică, chiar dacă ea pare a nu mai fi la modă.

Ascultați, vă rog, cu inima deschisă.

** („Eu treaz” – semnificația numelui Django în limba romani)

Colecția audio „Radio Pātā Django” a fost realizată în cadrul concursului ”Orașul Vizibil. Locuire”, parte a proiectului Pata-Cluj, organizat de Fundatia Altart. Proiectul Pata-Cluj (www.patacuj.ro) este finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014 în cadrul Programului “Combaterea Sărăciei” (RO25). Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014. Multumiri speciale postului Agnus Rádió.



Sâmbătă, 6 mai este ziua EDERLEZI, ce marchează începutul primă/verii, și reprezintă cea mai mare sărbătoare tradițională a comunității rome în Balcani.

Cu acestă ocazie, DJango* Dilo aka Zsolt Sütő și membri ai comunității rome din Pata Rât au creat un pod sonor între tradițional și modern, între inima comunității rome și cea a comunității majoritare.

SUHANA ne cântă a capella unul dintre cele mai frumoase cântece Roma tradiționale, intitulat Ederlezi.

Am mai creat și câteva jingle-uri de 15 secunde care pot fi preluate și difuzate, împreună cu acest cântec, de toate posturile de radio deschise să preia mesajul nostru: e sărbătoarea Ederlezi, bucură-te de viață!

Pentru descărcare click aici >>> https://goo.gl/O7msct (e un file zip pe google drive)



















Kövess a Facebookon!