A zen helyett - avagy közelebb a meditációhoz


A legértékesebb pillanatok számomra, az általam vezetett offline meditációk során, amikor a végén, utána, végignézek a résztvevőkön. Minden jelenlévő léleknek úgy tudok örülni, ahogy éppen van. És amelyik (belső) világban éppen időzik. Maszkok nélkül, vagy legalábbis kevesebb, áttetszőbb maszkokkal.

Van aki csak mosolyog, ragyog arcáról a hála, az öröm, a kipihentség, és van, aki zavartan bámul maga elé, lesütött szemmel, hogy akkor ez most mi volt?! Van, aki magától megszólal, és elmondja, hogy mennyire jó élménye volt, feltöltődött, megnyugodott, és van, aki félénken ugyan, de végül elmondja, hogy 𝗮 𝘇𝗲𝗻 𝗵𝗲𝗹𝘆𝗲𝘁𝘁 olyan frusztráció és düh vett rajta erőt, hogy menten felrobban.

Van, akire ránézek, látom, hogy hol jár, de nem mer szólni - neki általában segítek, gyöngéden, célzott és nem túl tolakodó kérdésekkel. Van, hogy segítenem kell megnevezni azt, ami akadályként felbukkant - például itt van az a férfi, akinek eddigi élete nem feltétlenül arról szólt, hogy az érzelmeivel kapcsolatban legyen, és segítek neki meglátni, hogy amit érez, az nem nyugtalanság, hanem szomorúság. És annak elnyomása. Az attól való elfordulás okozza azt, hogy nem tud lazítani, belelazulni a helyzetbe. Az életbe.

Van, hogy egy kiadós tánc vagy séta vagy sport vagy szex vagy bor az, amire szükségünk van - és nem egy meditációs gyakorlatra. Van, hogy a meditációs párna helyett egy boxzsák lesz az, ami által megvilágosodunk. :D

A viccet félretéve: van, hogy a feszkó egyszerű, emberi, nem-meditatív, nem-vallásos és néha nem feltétlenül esztétikus levezetése után szinte magától kerülünk egy nyugodtabb tudatállapotba. Közelebb a meditációhoz.

Nem minden meditáció jó mindenkinek. Annyiféle technika, gyakorlat, módszer, vallásos hagyomány és spiri cucc létezik, mint csillag az égen. Nem mindegyik jó mindenkinek és nem mindenik ajánlott mindenkinek. Sőt, bizonyos életszakaszokban, élethelyzetekben, élet-kihívásokban más és más gyakorlat vagy meditáció vagy akár terápia javasolt. Illetve néha: formális meditáció-mentesség: tessék visszamenni az életbe, és szembeznézni azzal, ami van.

Ez egyfajta 𝗰𝘀𝗼𝗽𝗼𝗿𝘁𝗼𝘀 𝗰𝗼𝗮𝗰𝗵𝗶𝗻𝗴 helyzet, ami időnként egyéni coachingban is folytatódik, személyesen vagy telefonon. Egy-egy egyszerűnek, hétköznapinak tűnő testérzet, ami felbukkan, pl. itt van ez a nő, egy különös érzékenységet érez a köldök tájékán, a meditáció alatt - később egy közel egyórás családállítás alapú coaching beszélgetés során oda jutunk, hogy az anyaság hívása mutatkozik meg, üzen neki, ébreszti a köldök-zsinóron keresztül.

Igazán szép az élmények és tudatállapotok szivárványa, amit egy-egy ilyen vezetett meditáció meg tud jeleníteni a résztvevők arcán, testhelyzetén, szavain, hanglejtésén és gesztusain keresztül. Ezért pedig nagyon hálás vagyok, minden egyes alkalommal. ✨ 🙏 ❤️ Mert nagyon ritka, hogy csoportban maszkok nélkül legyünk együtt, éltető, tápláló csendben. Egymás tapasztalataiból nagyon sokat tanulhatunk egymásról és önmagunkról is. Egymás tükrei vagyunk. Jól esik látni, hogy megteremtődik az a biztonságos tér, amiben már könnyebben megy beszélgetni, megnyílni, érezni, egymáshoz szólni.

Egy másik különleges érték számomra, és ez már couleur locale, hogy párhuzamosan, magyar és román csoportokat is vezetek (néha angolul is, külföldi diákoknak), és így egyfajta (szub)kulturális sztalkerként jövök megyek a két világ között. (A Tarkovszkij-féle.) Pedig néha velem is előfordul, hogy olyan rece-sus-tăiat-okat mondok, hogy még én magam is napokig szórakozok rajta. Nem zavarja a román anyanyelvű résztvevőket: ami igazán lényeges, az túl van a nyelven. És a kultúrán is. Ami igazán fontos, a szem számára láthatatlan. (Exupéry)

A két kultúra közötti különbségek a meditáció előtt érezhetőek - utána viszont már nagyrészt csak az mutatkozik meg, ami túl van a kulturális különbözőségeinken: 𝗮 𝗰𝘀𝗲𝗻𝗱 románul is csend, magyarul is. A nyugalom élménye románul is nyugalom, magyarul is. Minden nyelven és minden kultúrában. Ahogy a béke is. A léleknek nincs anyanyelve - az egónak viszont van: ezért szoktam javasolni, ezért hatékonyabb, ha ezeket a meditációkat, imaginációs technikákat anyanyelvünkön végezzük.

Szeretettel várlak a következő magyar nyelven vezetett meditációra március 11-én szombaton este 7-től >>> https://www.facebook.com/events/200213659264239

#sztalker #meditáció #fullrelax #jóga #nidra #Marosvásárhely #Erdély
 

Kövess a Facebookon!