Jóga nidra - vezetett mélyrelax meditáció


Egy olyan világban, ahol az emberfeletti erőket igénylő multitasking lett a alap-elvárás, és amely egyre inkább telítettebbé válik a fölösleges figyelem-elterelő és (meg)zavaró jelenségekkel, egyre izgatottabbakká és zavarodottabbakká válunk. A középpontunkhoz való visszatérésben az a legjobb relaxációs módszer, amely belülről indul, és amelyben tudatosan ellazítjuk teljes lényünket, a fizikai szintről indulva egészen az elme, az érzelmek, és a tudatos jelenlét szintjéig.

Észre sem vesszük, és egyszercsak a tapasztalat, az élmény szemtanúi leszünk...

A jóga nidra (a tudatos alvás jógája) egy olyan jógikus gyakorlat, amely a mélyrelaxáció és a vezetett meditáció határán van, és amelynek segítségével az emberi tudat mélységeibe utazunk. A „jógi tudatos alvásának” is hívják, mert  bár a testünk teljesen ellazul, az elménk pedig megnyugszik, mégis teljesen tudatosak maradunk közben. Teljes fizikai, mentális és érzelmi relaxáció, mely folyamatban nagyon fontos szerepet kap a lélekzet tudatosítása: a lélekzet a híd a test és a tudat között.

Céltalan és erőfeszítés nélküli relaxáció...Mélyrelaxáció, a stressz természetes oldása, belátás, az önismeret elmélyülése, a tudatalatti jótékony dinamizálása, az energetikai blokkok feloldódása, a tisztánlátás és a derű megerősödése – íme néhány ennek az egyszerre egyszerű és különleges jógikus gyakorlatnak a számos hatása közül. Napi gyakorlattá téve, még az alvási szokásaink is módosulhatnak hatására. A hagyomány szerint 1 óra jóga nidra átlag 4 óra normál alvással egyenértékű. 

Pihenés - Megtanulunk tudatosan relaxálni.

Az izmok lazítása nyugalmat ad tudatunknak és a tudat lazítása nyugalmat ad a testnek, hiszen a tudat és a test szoros kapcsolatban vannak egymással. A test egy öntőforma, amit a tudat készít magának. Jóga nidra alatt a tudatosság ide-oda mozog a tudatalatti és a tudattalan állapotok között, így elég sok időt töltünk e két világ közötti határon. Lazák vagyunk, de nem alszunk. Nem vagyunk tudatosak az érzékek szintjén, de tudatosak vagyunk a jóga nidra gyakorlásában. Fiziológiailag is jól mérhető az emberi tudat három alapvető állapota, melyet a jóga forrásművei már részletesen leírtak: az ébrenlét, az álmodás és az álomtalan mély alvás. A jóga nidra az éber és az álomtudat küszöbén működik, melyben az átlagember néhány percet időz csak elalváskor, illetve ébredéskor. Ez az a bizonyos alfa agyhullám mintájú állapot.

Életkortól, vallástól, kultúrától és előképzettségtől függetlenül bárki gyakorolhatja. Univerzalitása hagyományos gyökerei mellett páratlanná teszi a relaxációs és személyiségfejlesztő technikák között. Nemcsak a relaxációt, hanem az agyféltekék harmonizálását, és a személyiség fejlődését is támogatja vizualizációs technikák, archetipikus képek alkalmazása által.

Egyfajta bevezetés is a meditációba.

A tudat rávehető bármilyen pozitív cél, vágy, elhatározás beteljesítésére, ez a nagy jógik különleges képességeinek is a titka. Ugyanakkor a jóga nidra gyakorlása által intuíciók hozhatók fel a tudattalanból. 


A jóga nidrában a karmánk is tisztul, mivel a gyöngédség és világosság a tudatalatti és a tudattalan rétegekbe is behatol. Minden egyes fokozata egyre mélyebb tudatszintek megismeréséhez, egyre finomabb rétegek tisztításához vezet. 

Belső utazásunk során Zsolt lesz az idegenvezetőnk, a varázs-hangszőnyeg pedig a tibeti hangtálak hangjaiból és rezgéseiből áll majd össze.


A következő meditációs eseményeket itt találod.

Csatlakozz Fb-közösségünkhöz is! Szeretettel várlak!

Helyfoglalásért és további részletekért hívd a 0751455145 számot!

Kövess a Facebookon!